Bolivinė balanda, dar žinoma kaip kynva, sparčiai populiarėja Europos ir Amerikos žemynuose. Įdomus skonis – tik vienas iš faktorių, atsakingų už augantį populiarumą. Daugiausia prie to prisideda kita kynvos sudedamoji dalis: jos sveikatingumas.
Augant žmonių susirūpinimui savo sveikata bei bendram sąmoningumui, įvairūs mažai girdėti maisto produktai atsiranda ant parduotuvių lentynų. Atsidaro vis daugiau sveikatingumo prekių parduotuvių, kuriuos lentynos tiesiog nukrautos egzotiškomis sveikatingumo prekėmis. Augant susidomėjimui ekologiškumu ir ekologišku maistu, natūraliai domimasi ir tokių prekių nauda sveikatai.
Tokiomis aplinkybėmis nereikėtų stebėtis, kad ekologiška bolivinė balanda patenka į žmonių radarus. Ypač beieškančių naujų supermaisto produktų. Būtent supermaistas tapo didžiausiu laimėtoju augant žmonių susirūpinimui savo sveikata ir gerove. O tarp visų tokių produktų ne kas kita, o kynva buvo didžiausia laimėtoja. Susidomėjimas ja – didžiulis ir vis dar augantis. Tam priežasčių – daugiau nei galima įsivaizduoti.
Kiek maistinga bolivinė balanda?
Kartais maistingumo rodikliai gali būti apgaulingi. Dažnai maistingumas lyginamas tarp vienodo kiekio produktų. Tačiau toks palyginamas – nevisada tikslingas. Na ir kas kad spirulinos, chlorelos ar kviečių želmenų milteliai yra 10 kart maistingesni už kynvą, jei tų miltelių dažniausiai suvartojame 20 kart mažiau už šias kruopas? Kartais miltelių ne tik nesuvartojame daug, bet kaip maisto papildo jo daug suvartoti ir negalime. Nebent norima pakenkti savo pačių sveikatai…
Todėl lyginant su kitais supermaisto produktais gali pasirodyti, kad bolivinė balanda nėra tokia jau super maistinga. Tačiau visuomet pagalvokite kiek daug bolivinės balandos suvartojama vienu kartu! Bet nepaisant viso to bolivinė balanda tikrai yra maistinga. Manganas, magnis, fosforas, folio rūgštis, varis ir geležis – visi šie mineralai kynvoje su didesne nei 20% rekomenduotinos parods normos vidutiniam suaugusiam žmogui. Tiamino, cinko, riboflavino, vitamino B6 ir kalio – daugiau nei 10% tos pačios normos. Seleno ir vitamino E irgi randama daugiau nei tik reikšmingas kiekis.
Sekdama kitų kruopų pavyzdžiu, bolivinė balanda siūlo ir baltymų bei skaidulinių medžiagų. Visa tai – tik su šimtu gramų jau paruoštų ir apdorotų kynvos kruopų. Privalote pasidalinti ir šiuo faktu: rinkdamiesi ekologišką bolivinę balandą jūs gausite dar daugiau naudos, nes ekologiškas maistas yra dar maistingesnis! Bet maistingumas nėra vienintelis kriterijus, kuris turėtų dominti ieškančius sveikatos šaltinių.
Gydomosios bolivinės balandos savybės
Kynva yra gerai žinoma dėl pagalbos metant svorį. Toks maistas nėra ypatingai kaloringas, tačiau dėl baltymų ir skaidulų savo sudėtyje gali sukurti sotumo jausmą. Tai labai aktualu metantiems svorį, bet neturintiems daug valios, kuomet skrandis prašo jį pamaitinti. Su bolivine balanda – mažiau problemų šioje vietoje. Bet net ir be šio “dirbtinumo” tyrimais įrodyta, kad valgant kynvą nuolatos, ilgajame laikotarpyje galima tikėtis antsvorio atsikratymo. Ekologiška kynva šia prasme yra dar naudingesnė, nes jos medžiagos – kokybiškesnės.
Svarbus faktas: bolivinė balanda savo sudėtyje neturi glitimo. Daug maisto produktų jo neturi, bet šiuo atveju tai aktualu, nes šiuos kruopos yra labai maistingos (ką jau minėjome). Todėl netoleruojantiems glitimo, bet norintiems gyventi sveikiau – kynva yra tobulas pasirinkimas.
Yra daug maisto produktų, kurie turi daug antioksidantų savo sudėtyje. Šių medžiagų dėka organizmas geriau apsaugomas nuo laisvųjų radikalų poveikio. Šis poveikis gali pasireikšti nuo silpnesnio imuniteto iki vėžio. Mėlynės, goji uogos ir panašūs produktai yra gerai žinoma, kaip antioksidantų šaltinis. Bet bolivinė balanda taip pat nepėsčia. Joje antioksidantų galbūt ir nėra tiek daug, kiek minėtuose supermaistuose. Bet atsiminkite ką sakėme prieš tai: šių kruopų yra suvartojama daug, todėl antioksidantų taip pat gausite daug.
Kalbėdami apie bolivinės balandos sudėtį nepaminėjome, tačiau derėtų dabar: be visų minėtų medžiagų kynva turi ir naudingų omegos riebalų rūgščių. Jos žinomos kaip imuniteto stiprintojos, bet jos turi ir dar svarbesnę rolę žmogaus kūne: jos apsaugo širdį. Padėdamos sumažinti cholesterolio perteklių, jos sumažina iš širdies susirgimų riziką.
Tai dar nėra viskas. Pasidomėję galite surasti ir daugiau bolivinės balandos privalumų. Pasikartosime dar kartą: rinkdamiesi iš šių grūdų jums nereikėtų rinktis tik iš spalvos (šie grūdai būna balti, juodi, raudoni…). Privalote atkreipti dėmesį į ekologiškumą statusą. Ekologiška bolivinė balanda yra labai ženkliai sveikesnė ir maistingesnė už savo įprastai užaugintas seses. Todėl maksimaliai naudai pasiekti rinkitės ekologiškus kynvos grūdus (ar kruopas).